Z określeniem „biała śmierć” spotkał się pewnie każdy. Jednak nie zawsze do końca zdajemy sobie sprawę, o jaki biały proszek chodzi.
W końcu znamy ich co najmniej kilka. Określenie można stosować właściwie zamiennie zarówno do cukru, jak i do soli – jeden i drugi produkt mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, szczególnie gdy stosujemy je w nadmiarze.
Cukier cukrowi nierówny
Czy cukier jest szkodliwy? Ten, który zjadamy na co dzień, możemy podzielić na dwa rodzaje: cukier występujący naturalnie w produktach takich jak warzywa czy owoce oraz cukier przetworzony,
który dodawany jest do żywności, aby poprawić przede wszystkim jej smak oraz wydłużyć termin przydatności do spożycia. O ile zjadanie cukru w owocach i warzywach dość łatwo kontrolować, to ten znajdujący się w przetworzonym jedzeniu może doprowadzić nas do choroby. Informacje o tym, ile łyżeczek tego białego proszku znajduje się na przykład w małej butelce coca-coli, są ogólnie dostępne i czasami przyprawiają o zawrót głowy. Są to tak duże ilości, że aż trudno w to uwierzyć. Ten przetworzony może ukrywać się pod różnymi dziwnymi nazwami i wcale nie przyszłoby nam do głowy, że to cukier, np.: syrop kukurydziany, słód jęczmienny, sok z trzciny, syrop maślany, dekstryna, glukoza czy popularny syrop glukozowo-fruktozowy. Każda podejrzana nazwa powinna dać nam do myślenia. Gdy żywimy się
wysokoprzetworzonymi produktami, zjadamy ogromne ilości cukru
i nawet o tym nie wiemy. A to najkrótsza droga do groźnych chorób, jak cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory.
W jaki sposób unikać cukru?
Wiedza o tym, czy cukier jest szkodliwy, z pewnością przyczyni się do tego, że choć w niedużym stopniu ograniczymy jego spożywanie.
Jak najłatwiej unikać cukru? Przestać kupować przetworzoną żywność
i czytać etykiety. Na każdym opakowaniu powinna znajdować się informacja, ile do produktu dodano cukru. Im więcej, tym bliżej początku, im mniej, tym bliżej końca. Czasami wartość wyrażona jest także w procentach. Może być także podana wiadomość, że produkt zawiera tylko naturalnie występujące cukry. Znaczy to tyle, że produkt nie powinien być dodatkowo dosładzany.
Czy cukier jest szkodliwy w każdej ilości? – To bardzo częste pytanie. Jeżeli będziemy zjadać go w owocach i w naprawdę niewielkich ilościach, to na pewno nam nie zaszkodzi. Niestety jest to bardzo trudne do wykonania, ponieważ cukier tak jak i sól dodawany jest wszędzie. Zajdziemy go w pieczywie, płatkach śniadaniowych, sosach, a nawet wędlinie. Jeżeli dołożymy do tego jeszcze słodycze, choćby te domowe, to ilość robi się naprawdę duża.