super-sylwetka.pl

Zdrowy styl życia

Zdrowie

Produkty zakwaszające organizm – na co trzeba uważać?

Zakwaszenie organizmu jest zjawiskiem stosunkowo częstym, a na domiar złego, niezwykle negatywnie wpływającym na organizm. Co jednak bardzo ważne jest w zdecydowanej większości efektem nieprawidłowej diety. Czym zatem objawia się zakwaszenie organizmu, jakie mogą być tego konsekwencje, a także jakich produktów powinno się unikać, aby nie dopuścić do powstania tego stanu?

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Ogólnie rzecz biorąc, stan zakwaszenia organizmu to sytuacja, gdy zaburzona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa. Ludzkie ciało powinno utrzymywać pH na poziomie około 7,35-7,45. Gdy wartość tego wskaźnika się podnosi, przeważają w ciele substancje zasadowe, a jeśli spada, następuje efekt zakwaszenia. Czym to się może objawiać?
Typowymi objawami zakwaszenia organizmu są zaburzenia snu, zmęczenie, częste bóle głowy, a także niezwykle słaba kondycja włosów, paznokci oraz skóry. Dodatkowo bardzo powszechnie występują bóle mięśni, kręgosłupa, czy też ogólne zmęczenie. Często podczas stanu zakwaszenia występują nudności, zgaga, a także biegunka. Utrzymuje się brzydki zapach z ust, a mocz posiada nieprzyjemną, silną woń.

Skutki zakwaszenia organizmu

Jak więc widać, objawy te nie są niczym szczególnym i można je z łatwością zrzucić na garb przemęczenia, lekkiego przeziębienia, a często nawet starości. Jest to poważny błąd, ponieważ długotrwałe utrzymywanie się stanu zakwaszenia organizmu to krótka droga do poważnych powikłań. Mowa tu jest o takich schorzeniach i chorobach jak reumatyzm, grzybica, cukrzyca, kamica nerkowa oraz żółciowa. Nie można również zignorować większego ryzyka wystąpienia zapalenia stawów, miażdżycy oraz nowotworów.

Jakie są produkty zakwaszajace organizm?

Głównym powodem zakwaszenia organizmu jest nieprawidłowa dieta. Jadłospis bogaty w zakwaszające organizm produkty powoduje sytuacje, gdy ciało nie jest w stanie sobie poradzić z dostarczanym mu z pożywieniem kwasem. Jakich zatem produktów zaleca się unikać, aby nie doprowadzić do takiej sytuacji?
Produkty zakwaszające organizm to przede wszystkim jajka, mięsa i różnego rodzaju wędliny. Dodatkowo bardzo negatywnie na zakwaszanie organizmu wpływają różnego rodzaju wyroby z nabiału, w tym oczywiście wszystkie sery. Żeby nie dopuścić do zakwaszenia organizmu i związanych z tym problemów zdrowotnych, powinno się również uważać na produkty zbożowe, nadmiar tłuszczy, słodycze oraz na czarną, mocną herbatę, alkohol i kawę. Spożywanie ich w zbyt dużych ilościach, może spowodować problem z zakwaszeniem organizmu.