Z jego mocy chętnie korzystają osoby lubiące dobrą kuchnię oraz ci, dla których priorytetem jest troska o zdrowie. Ryż basmati to cenny składnik manu, a powodów, dla których warto się nim zainteresować, jest sporo.
Basmati ryż z odległej Azji
Dla tych, których fascynuje orientalna kuchnia, ważnym składnikiem diety już dawno stał się basmati Ryż ten pochodzi głównie z Indii – kraju, który jest jego największym producentem na świecie, choć z uprawami basmati można się spotkać również w Nepalu oraz w Pakistanie. Ponieważ ryż ten ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm, popularność zyskał nie tylko w Azji, ale na całym świecie. Skąd tak wielkie zainteresowanie tym dodatkiem do diety?
Ryż basmati i jego wartość odżywcza
Długie i smukłe ziarna tego ryżu mogą zaskakiwać swą wartością odżywczą. Basmati jest bardzo dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, wielkim jego walorem jest też zawartość wielu witamin z grupy B. Po ryż basmati warto też sięgać ze względu na znajdujące się w jego ziarnach składniki mineralne, m.in.: selen, cynk, żelazo oraz fosfor. Tak wielka wartość odżywcza sprawia, iż dieta z takim dodatkiem może wspierać nas w walce z licznymi przypadłościami.
Wielkim walorem tego ryżu jest fakt, iż nie zawiera on glutenu. Dzięki temu mogą go spokojnie jeść osoby cierpiące na celiakę – chorobę, która staje się coraz częstszym zjawiskiem. Ryż tej jest również świetnym dodatkiem dla diabetyków, gdyż znajdujące się w nim węglowodany rozkładane są powoli, a to zapobiega nagłym skokom insuliny.
Jak basmati wpływa na ludzkie zdrowie?
Ryż basmati to wartościowy składnik menu, który może wspierać nas w walce z licznymi przypadłościami. Ma on bardzo dobry wpływ na pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu chętnie sięgają po niego osoby mające problemy z niestrawnością. Dieta z takim dodatkiem może się stać cennym wsparciem dla tych, którzy chcą się uporać ze złym cholesterolem, oraz dla tych, którzy narzekają na zbyt wysokie ciśnienie.
Sięganie po ryż basmati może pomóc też tym osobom, które chcą w naturalny sposób wspierać swe piękno. Dzięki sporej ilości witamin i minerałów, ryż ten świetnie wpływa na skórę, pomaga też wzmocnić włosy oraz paznokcie.
Basmati w kuchni: jakie dania można z niego przygotować?
Wielkim walorem ryżu basmati jest ciekawy smak oraz orzechowy aromat, dzięki czemu dania z jego udziałem mogą się stać dla wielu osób ciekawym sposobem na urozmaicenie swej codziennej diety. By zachował on swój smak i wartość odżywczą, należy go gotować w odpowiedni sposób, najlepiej w urządzeniu zwanym ryżowarem.
Po ugotowaniu tego ryżu, można go wykorzystać na wiele sposobów. Basmati świetnie sprawdza się w połączeniu z kurczakiem oraz warzywami, można go też podawać z prażonym jabłkiem oraz cynamonem. Nie brak też przepisów na orientalne dania z takim dodatkiem, dzięki czemu każdy miłośnik zdrowiej i dobrej kuchni znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.
Powodów, dla których warto sięgnąć po basmati, jest sporo. Ten ryż to moc korzyści dla zdrowia i urody, a przede wszystkim smak, który na każdym smakoszu zrobi wrażenie.