Gluten to ostatnio jedno z najbardziej chwytliwych haseł, które podejmują ludzie w różnym wieku. Okazuje się być niezdrowy
i odpowiada za przybieranie na wadze. Nie jest to oczywiście prawdą,
a kwestia, czy dieta bezglutenowa odchudza, jest tak samo sporna jak jedzenie ziemniaków i chleba na diecie odchudzającej.
Co to takiego gluten i w czym się znajduje
Gluten to nic innego jak mieszanina białek roślinnych, które znajdują się
w najpopularniejszych zbożach. Jest to więc przede wszystkim żyto, pszenica i jęczmień. Gluten może także znaleźć się w owsie, który bywa zanieczyszczony innymi zbożami. Jest to ważna informacja szczególnie dla osób, które chorują na celiakię. Dieta bezglutenowa jest właśnie najczęściej stosowana u osób, które choruję na tę nietolerancję glutenu. Nie jest to jednak alergia, jak niektórzy uważają, a choroba autoimmunologiczna. Gluten u takich osób doprowadza do zaniku kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie pokarmu wraz z jego wartościami odżywczymi. Gdy jest to zaburzone, dochodzi
do stopniowego wyniszczenia organizmu. Od niedawna istnieje przekonanie, że większość ludzi ma nietolerancję glutenu, ale tak naprawdę chodzi o to, że zjadamy po prostu za dużo pszenicy, a za mało warzyw.
Czy dieta bezglutenowa odchudza?
Dla producentów żywności było to hasło, aby zacząć produkować bezglutenowe zamienniki bułeczek, ciast, ciasteczek i chleba. Jeśli w ten sposób ma wyglądać dieta bezglutenowa, że zamiast chrupiącej grahamki zjadamy bezglutenową bułeczkę, to możemy być pewni,
że nie odniesie ona żadnych pozytywnych skutków, a już na pewno nie
w postaci utraconych kilogramów. Chudnie się tylko przy ujemnym bilansie kalorycznym. Dodatkowo najczęściej jest również tak, że te bezglutenowe zamienniki mają całą masę sztucznych dodatków, które być może dodają smaku i koloru, ale na pewno nie są zdrowe i nie sprawią, że tłuszczyk z brzucha zniknie.
Skąd się wzięły osoby, które chudną na dietach bezglutenowych?
Są to zarówno celebryci jak i zwykłe osoby. A jednak czy dieta bezglutenowa odchudza? Jeśli zrezygnujemy z glutenowych pysznych bułeczek, makaronów i chleba nawet tego z pełnego ziarna i zastąpimy to większą ilością warzyw, to zdecydowanie możliwe jest, że zaczniemy chudnąć. Z węglowodanami w postaci pieczywa czy makaronów bardzo łatwo o nadwyżkę kaloryczną. Z warzywami nie ma takiego problemu, nie musimy się więc obawiać, że zjadamy za dużo. Osoby, które chudną na dietach bezglutenowych, postawiły na znacznie więcej niż tylko wykluczenie pszenicy z diety, dlatego też notują efekty.