Wiedzieć więcej - żyć zdrowiej, czyli jak czytać etykiety spożywcze - część 2 PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 28 maja 2010 15:27

Niedawno przedstawiliśmy Wam kilka wskazówek dotyczących czytania etykiet znajdujących się na produktach spożywczych. Mamy nadzieję, że pomogły one w wyborze właściwych dla Was produktów. Dziś przyszła pora na ostatnią garść praktycznych porad.

Jak wiadomo, nie zawsze coś, co jest zdrowe z nazwy, musi takie być z natury. Oto kilka przykładów.

Pyszne śniadanko

 

super sylwetka

Ale czy zdrowe? Wydawać by się mogło, że jest to jeden ze zdrowszych produktów na śniadanie - ma zawierać przecież 100% naturalne składniki takie jak płatki owsiane, miód i rodzynki. Spójrzmy więc na szczegółowy skład tego produktu:

SKŁAD: pełnoziarniste płatki owsiane, cukier brązowy, pełnoziarniste płatki pszeniczne, rodzynki, olej roślinny (częściowo uwodorniony olej z nasion bawełny i/lub nasion soi), migdały, wiórki kokosowe, odtłuszczone mleko, miód, gliceryna, aromat naturalny

Widać jednoznacznie, że producent muesli jawni kpi z konsumentów, twierdząc, że jego produkt jest całkowicie pozbawiony sztucznych dodatków. Olej roślinny zawarty w tym produkcie jest częściowo uwodorniony, co oznacza, że jest on produktem SZTUCZNYM. Ten rodzaj tłuszczu wytwarza się w wysokich temperaturach, bombardując ciekły tłuszcz w celu jego utwardzenia atomami wodoru. Proces uwodorniania sprawia, że pozytywne właściwości naturalnego tłuszczu idą w niepamięć, zaś w ich miejsce pojawia się niekorzystne działanie, jakim jest negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Często prócz uwodornionych tłuszczy gotowe muesli zawiera tony cukru i to na jednym z pierwszych miejsc w składzie. Dlatego też proponujemy, aby komponować własne muesli z płatków owsianych, orzechów, migdałów, amarantusa i innych.

Chrup, chrup

Podobnie wygląda sprawa z pieczywem chrupkim. Pewien wiodący producent oferuje tradycyjne pieczywo chrupkie oraz pieczywo w wersji "lekkie". Kiedy przyjrzymy się etykiecie obu tych produktów, od razu zauważymy niepokojącą rzecz: mimo że tradycyjna wersja zawiera o bodajże 5 kalorii więcej na kromkę, to wersja lekka zawiera więcej kalorii z cukrów, które to wyrządzą nam więcej krzywdy niż te dodatkowe 5 kalorii z wersji tradycyjnej.

super sylwetka

Dane ze strony producenta

Wersja tradycyjna - zaprezentowana wyżej - zawiera także większe ilości sycącego błonnika, którego w wersji "lekkiej" jest zaledwie 7 g/ 100 g.

"Zdrowe" margaryny

Ostatnio przyszła moda na pro-zdrowotne margaryny, które nie dość, że mają być bogate w zdrowe tłuszcze roślinne, to jeszcze mają obniżać poziom cholesterolu. Niekoniecznie jednak muszą być one tak zdrowe, czego przykładem jest jeden z produktów z serii BENECOL:

super sylwetka

Producent na awersie opakowania produktu zapewnia, że margaryna nie zawiera tłuszczy nasyconych typu trans. Jak się okazuje jednak, w skład produktu wchodzi znany nam już częściowo uwodorniony (partially hydrogenated soybean oil) i uwodorniony olej z nasion soi (hydrogenated soybean oil), a więc tłuszcze nasycone! Jak się okazuje, pozytywne działanie sporej ilości fitostanoli, które blokują wchłanianie cholesterolu z pożywienia, czym obniżają jego ilość w organizmie i pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, niwelowane jest obecnością tłuszczy trans. Jeśli więc chcemy skorzystać z tego typu produktów, sprawdzajmy dokładnie ich skład.

Beztłuszczowe smażenie

Ciekawym zjawiskiem są coraz to popularniejsze spray'e do beztłuszczowego przyrządzania potraw. Ciekawym dlatego, że produkt, który składa się niemal całkowicie z tłuszczu, reklamowany jest jako beztłuszczowy.

super sylwetka

SKŁAD: olej canola, alkohol etylowy z kukurydzy, lecytyna sojowa, propelent.

Zapytasz pewnie: "Jak to możliwe?" Nie, na opakowanie produktu nie wdarł się chochlik drukarski. Spray PAM rzeczywiście jest produktem beztłuszczowym, ponieważ w porcji (spryskanie trwające mniej niż pół sekundy) jest zaledwie 0,25 g tłuszczu. Przy założeniu, że produkty beztłuszczowe to takie, które dostarczają mniej niż pół grama tłuszczu w porcji, producent spray's PAM ma prawo nazywać go beztłuszczowym.

Zdrowa żywność?

 Na półce ze zdrową żywnością znaleźliśmy taki produkt:

super sylwetka

 

SKŁAD: orzechy arachidowe, wiórki kokosowe, cukier, lecytyna sojowa, tłuszcz palmowy, mączka chleba świętojańskiego, sól.

Wartość odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna: 556,9 kcal
Białko: 10,2 g
Tłuszcz: 47,5 g
Węglowodany: 20,0 g
Błonnik: 9,4 g

Mogłoby się wydawać, że dla łasuchów masło orzechowe o smaku kokosowym będzie zdrowsze od pospolitej Nutelli (skład: cukier, tłuszcze roślinne, orzechy, laktoza, kakao odtłuszczone w proszku, mleko - o zgrozo!), jednak jak widać, nie każde takie jest. Obecny w tym konkretnym produkcie tłuszcz palmowy należy do grupy tłuszczy nasyconych (razem z tłuszczami zwierzęcymi i tłuszczem kokosowym), które przyczyniają się do wzrostu cholesterolu we krwi. Taką "zdrową" żywność powinniśmy mijać szerokim łukiem!  

Pij mleko - będziesz...?

Zdrowy! Na polskim rynku zaczyna pojawiać się coraz to więcej produktów nakierowanych na zachowanie i poprawę zdrowia. Jednym z nich jest mleko wzbogacone w zdrowe kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz witaminy A, C i E.

super sylwetka

Jak wiadomo, kwasy DHA i EPA nie są wytwarzane przez organizm, dlatego też powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Niestety nie każdy z nas lubi ryby, które stanowią bogate źródło tych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, stąd też tego rodzaju produkty są dla niego doskonałym rozwiązaniem.

Na zakończenie - E-...?

Niektóre produkty zawierają w składzie tajemnicze E-związki. Są to chemiczne dodatki do żywności, które mają na celu poprawić parametry organoleptyczne pokarmu oraz przedłużyć jego świeżość.

Poniżej znajduje się lista dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym. Przy jej pomocy możecie zabawić się i sprawdzić, co trafia na Wasze stoły.

Życzymy powodzenia w zdrowych wyborach!

E-100 - kurkuma; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy, jeżeli jest przestrzegana dawka dziennego spożycia.
E-101 - ryboflawina (laktoflawina, witamina B2); żółty; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy
E-101a - ester fosforanowy ryboflawiny; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy
E-102 - tartrazyna; pomarańczowy; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne
E-104 - żółcień chinolinowa; żółty; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne
E-110 - żółcień pomarańczowa; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne
E-120 - koszenila; czerwony; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne
E-122 - azorubina; czerwony; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne
E-123 - amarant; czerwony; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne
E-124 - czerwień koszenilowa; czerwona; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne
E-127 - erytrozyna; różowy; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne
E-128 - czerwień 2G; SZKODLIWOŚĆ: może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany, nasila objawy astmy, u dzieci wywołuje nadczynność, może wywoływać anemię.
E-129 - czerwień allura; czerwony; SZKODLIWOŚĆ: może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany, nasila objawy astmy, u dzieci wywołuje nadczynność.
E-131 - błękit patentowy V; niebieski; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy
E-132 - indygotyna; niebieski; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; SZKODLIWOŚĆ: odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;
E-140 - chlorofil; zielony; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-141 - kompleksy miedziowe chlorofili; zielony; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-142 - zieleń brylantowa; SZKODLIWOŚĆ: rakotwórczy; zielono-niebieski; genotoksyczny dla bakterii;
E-150a - karmel; brązowo-czarny; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-150b - karmel siarczynowy; brązowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-150c - karmel amoniakalny; brązowy; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany; duże dawki wywołują problemy jelitowe.  
E-150d - karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany; duże dawki wywołują problemy jelitowe.  
E-151 - czerń brylantowa; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany; wywołuje reakcje alergiczne;
E-153 - węgiel drzewny; czarny; może zawierać benzopiren; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy.
E-154 - brąz FK; SZKODLIWOŚĆ: odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;
E-155 - brąz HT; SZKODLIWOŚĆ: odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
E-160a - karoteny (beta - karoten, prowitamina A); żółty; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-160b - annaty; pomarańczowy; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-160c - kapsantyna; pomarańczowy;  SZKODLIWOŚĆ: nieznana.
E-160d - likopen; czerwony; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-160e - beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-161b - luteina; żółty; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-161g - kantaksantyna; żółty; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy
E-162 - betanina; czerwony; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-163 - antocyjany; czerwono-niebieskie; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-170 - węglan wapnia; szarobiały; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-171 - dwutlenek tytanu; biały; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-172 - tlenki i wodorotlenki żelaza; żółte, czerwone, czarne; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-173 - aluminium; srebrny; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-174 - srebro; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-175 - złoto; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-180 - czerwień litolowa (rubin litolowy); SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-200 - kwas sorbowy; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-202 - sorbinian potasu; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-203 - sorbinian wapnia; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-210 - kwas benzoesowy; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-211 - benzoesan sodu; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-212 - benzoesan potasu; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-213 - benzoesan wapnia; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-214 - estrer etylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-215 - sól sodowa estru etylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-216 - ester propylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-217 - sól sodowa estru propylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-218 - ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-219 - sól sodowa estru metylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego; SZKODLIWOŚĆ: wywołuje reakcje alergiczne;
E-220 - dwutlenek siarki, kwas siarkawy; SZKODLIWOŚĆ: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E-221 - siarczyn sodu; SZKODLIWOŚĆ: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E-222 - wodorosiarczyn sodu; SZKODLIWOŚĆ: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E-223 - disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); SZKODLIWOŚĆ: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E-224 - disiarczyn postasu (pirosiarczyn potasu); SZKODLIWOŚĆ: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E-226 - siarczyn wapnia; SZKODLIWOŚĆ: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E-227 - wodorosiarczyn wapnia; SZKODLIWOŚĆ: astma, bóle głowy,  podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E-230 - bifenyl; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-231 - ortofenylofenol; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-232 - ortofenylofenolan sodu; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-233 - tiabendazol; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-234 - nizyna;  SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-235 - natamacyna (pimarycyna); SZKODLIWOŚĆ: podrażnienia nerek;
E-239 - heksametylenotetramina (urotropina); SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-249 - azotyn potasu; SZKODLIWOŚĆ: rakotwórczy;
E-250 - azotyn sodu; SZKODLIWOŚĆ: rakotwórczy;
E-251 - azotan sodu; SZKODLIWOŚĆ: rakotwórczy;
E-252 - azotan potasu (saletra); SZKODLIWOŚĆ: rakotwórczy;
E-260 - kwas octowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-261 - octan potasu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-262 - octan sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-263 - octan wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-270 - kwas mlekowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-280 - kwas propionowy; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-281 - propionian sodu; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-282 - propionian wapnia; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-283 - propionian potasu; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-284 - kwas borny; SZKODLIWOŚĆ: podrażnienie nerek;
E-285 - boraks; SZKODLIWOŚĆ: podrażnienie nerek;
E-290 - dwutlenek węgla; SZKODLIWOŚĆ: generalnie nieszkodliwy
E-296 - kwas jabłkowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy
E-297 - kwas fumarowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-300 - kwas L(-)askorbinowy (witamina C); SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-301 - askorbinian sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-302 - askorbinian wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-304 - palmitynian askorbylu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-306 - tokoferole naturalne; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-307 - alfa-tokoferol; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-308 - gamma-tokoferol; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-309 - delta-tokoferol; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-310 - galusan propylu; bóle żołądka, SZKODLIWOŚĆ: astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E-311 - galusan oktylu; bóle żołądka, SZKODLIWOŚĆ: astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E-312 - galusan dodecylu; bóle żołądka, SZKODLIWOŚĆ: astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E-315 - kwas izoaskorbinowy;
E-316 - izoaskorbinian sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-320 - BHA, butylohydroksyanizol; bóle żołądka, SZKODLIWOŚĆ: astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane, powoduje wzrost cholesterolu we krwi;
E-321 - BHT, butylohydroksytoluen; alergie, bóle żołądka, SZKODLIWOŚĆ: astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E-322 - lecytyna; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-325 - mleczan sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-326 - mleczan potasu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-327 - mleczan wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-330 - kwas cytrynowy; miejscowe SZKODLIWOŚĆ: podrażnienie i próchnica zębów;
E-331 - cytrynian sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-332 - cytrynian potasu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-333 - cytrynian mono-, di-, triwapniowy; SZKODLIWOŚĆ: owrzodzenia żołądka;
E-334 - kwas winowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-335 - winian mono-, di- i trisodowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-336 - winian potasu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-337 - winian sodowo-potasowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-338 - kwas ortofosforowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-339a - ortofosforan sodowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-339b - ortofosforan disodowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-339c - ortofosforan trisodowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-340a - ortofosforan potasowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-340b - ortofosforan dipotasowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-340c - ortofosforan tripotasowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-341a - ortofosforan wapniowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-341b - ortofosforan diwapniowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-341c - ortofosforan triwapniowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-350 - jabłczan sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy; izomery D,L- i D- nie są dozwolone w żywności dla niemowląt.
E-351 - jabłczan potasu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-352 - jabłczan wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-353 - kwas metawinowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-354 - winian wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-355 - kwas adypinowy; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-356 - adypinian sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-357 - adypinian potasu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-363 - kwas bursztynowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-380 - cytrynian amonu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-385 - wersenian wapniowo-sodowy; SZKODLIWOŚĆ: generalnie nieszkodliwy; nadmierne spożycie prowadzi do anemii (niedoboru żelaza).
E-400 - kwas alginowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-401 - alginian sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-402 - alginian potasu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-403 - alginian amonu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-404 - alginian wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-405 - alginian propylenowoglikolowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-406 - agar; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-407 - karagen; SZKODLIWOŚĆ: owrzodzenie jelit;
E-410 - karob (mączka chleba świętojańskiego); SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-412 - guma guar; SZKODLIWOŚĆ: wzdęcia i kurcze żołądka;
E-413 - tragakanta; SZKODLIWOŚĆ: wypryski skórne;
E-414 - guma arabska; SZKODLIWOŚĆ: alergie;
E-415 - guma ksantanowa; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-416 - guma karaya; SZKODLIWOŚĆ: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia;
E-417 - guma taro; SZKODLIWOŚĆ: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia;
E-418 - guma gellan; SZKODLIWOŚĆ: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia;
E-420 - sorbitol; SZKODLIWOŚĆ:  nadmiar wywołuje wzdęcia, biegunkę, bóle brzucha;
E-421 - mannitol; SZKODLIWOŚĆ: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia i biegunkę.
E-422 - glicerol (gliceryna); SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-432-E-436 - polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-440a - pektyna; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-440b - pektyna amidowana; SZKODLIWOŚĆ: nie rozkłada się w organizmie;
E-441 - żelatyna; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-442 - fosforan amonu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-444 - izobutylooctan sacharozy; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-445 - ester glicerynowy żywicy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-450 - difosforany sodu, potasu, wapnia; SZKODLIWOŚĆ: zaburzenia w gospodarce wapniowej;
E-451 - trifosforany sodu i potasu; SZKODLIWOŚĆ: zaburzenia w gospodarce wapniowej;
E-452 - polifosforany; SZKODLIWOŚĆ: zaburzenia w gospodarce wapniowej;
E-460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; SZKODLIWOŚĆ: nie budzi zastrzeżeń;
E-461 - metyloceluloza; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-463 - hydroksypropyloceluloza; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-464 - hydroksypropylometyloceluloza; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-465 - etylometyloceluloza; SZKODLIWOŚĆ: wpływa źle na pracę jelit;
E-466 - karboksymetyloceluloza; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych; SZKODLIWOŚĆ: nieznana;
E-470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych; SZKODLIWOŚĆ: nieznana;
E-471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-476 - polirycynolan poliglicerolu; SZKODLIWOŚĆ: nieznana;
E-477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy; nadmiar u osób wrażliwych może powodować wystąpienie egzemy;
E-479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-481 - stearyoilodimleczan sodu;  SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-482 - stearyoilodimleczan wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-483 - winian stearylu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-491-E-495 - estry sorbitolu i kwasów tłuszczowych (polistearyniany sorbitanu); SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-500 - węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-501 - węglan potasu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-503 - węglan amonu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-504 - węglan magnezu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-507 - kwas solny; SZKODLIWOŚĆ: nieznana;
E-508 - chlorek potasu; SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-509 - chlorek wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieznana;
E-511 - chlorek magnezu; SZKODLIWOŚĆ: może działać jak środek przeczyszczający;
E-512 - dichlorek cyny; SZKODLIWOŚĆ: podrażnienie żołądka;
E-513 - kwas siarkowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy, jeśli spożyty w dozwolonych ilościach;
E-514 - siarczan sodu; SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-515 - siarczan potasu; SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-516 - siarczan wapnia; SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-517 - siarczan amonu; SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-520 - siarczan glinu;
E-521 - siarczan glinowo-sodowy;
E-522 - siarczan glinowo-potasowy;
E-523 - siarczan glinowo-amonowy;
E-524 - wodorotlenek sodu;
E-525 - wodorotlenek potasu;
E-526 - wodorotlenek wapnia;
E-527 - wodorotlenek amonu;
E-528 - wodorotlenek magnezu;
E-529 - tlenek wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-530 - tlenek magnezu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-535 - żelazocyjanek sodu; SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-536 - żelazocyjanek potasu; SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-538 - żelazocyjanek wapnia; SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-541 - wodorofoforan glinowo-sodowy;
E-551 - dwutlenek krzemu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-552 - krzemian wapnia; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-553a - krzemian magnezu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-553b - talk;
E-554 - glinokrzemian sodu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-555 - glinokrzemian potasu;
E-556 - glinokrzemian wapnia;
E-558 - bentonit;
E-559 - krzemian glinu (kaolin);
E-570 - kwasy tłuszczowe; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-574 - kwas glukonowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-575 - lakton kwasu glukonowego;
E-576 - glukonian sodu;
E-577 - glukonian potasu;
E-578 - glukonian wapnia;
E-579 - glukonian żelaza;
E-585 - mleczan żelaza; SZKODLIWOŚĆ: zaburzenia w przewodzie pokarmowym;
E-620 - kwas glutaminowy; SZKODLIWOŚĆ: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E-621 - glutaminian sodu; SZKODLIWOŚĆ: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E-622 - glutaminian potasu; SZKODLIWOŚĆ: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E-623 - glutaminian wapnia; SZKODLIWOŚĆ: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E-624 - glutaminian amonu; SZKODLIWOŚĆ: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E-625 - glutaminian magnezu; SZKODLIWOŚĆ: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E-626 - kwas guanylowy; SZKODLIWOŚĆ: zmienia się w kwas moczowy;
E-627 - guanylan sodu; SZKODLIWOŚĆ: zmienia się w kwas moczowy;
E-628 - guanylan potasu; SZKODLIWOŚĆ: zmienia się w kwas moczowy;
E-630 - kwas inozynowy; SZKODLIWOŚĆ: zmienia się w kwas moczowy;
E-631 - inozynian sodu; SZKODLIWOŚĆ: zmienia się w kwas moczowy;
E-632 - inozynian potasu; SZKODLIWOŚĆ: zmienia się w kwas moczowy;
E-633 - inozynian wapnia; SZKODLIWOŚĆ: zmienia się w kwas moczowy;
E-634 - rybonukleotydy wapnia; SZKODLIWOŚĆ: zmienia się w kwas moczowy;
E-635 - rybonukleotydy sodu; SZKODLIWOŚĆ: zmienia się w kwas moczowy;
E-640 - glicyna; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-900 - dimetylopolisiloksan;
E-901 - wosk pszczeli; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-902 - wosk kandelilla; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-903 - wosk karnauba; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-904 - szelak; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-912 - ester kwasu montanowego;
E-914 - wosk polietylenowy utleniony;
E-938 - karbamid; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-939 - argon; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-940 - hel; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-941 - azot; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-942 - tlenek azotu; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-948 - tlen; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-950 - acesulfam K (acetosulfam);
E-951 - aspartam; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię;
E-952 - cyklaminiany; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-953 - izomaltina;
E-954 - sacharyna; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-957 - taumatyna; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-959 - neohesperdyna; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-965 - maltitol; SZKODLIWOŚĆ: SZKODLIWOŚĆ: SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-966 - laktitol; SZKODLIWOŚĆ:  SZKODLIWOŚĆ: SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-967 - ksylitol; SZKODLIWOŚĆ:  SZKODLIWOŚĆ: SZKODLIWOŚĆ: w postaci czystej jest trujący;
E-999 - ekstrakt kwilai (mydłoka);
E-1105 - lizozym; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-1200 - polidekstroza; SZKODLIWOŚĆ: w dawkach powyżej 90 g działa przeczyszczająco;
E-1201 - poliwinylopirolidyna; SZKODLIWOŚĆ: nieznana;
E-1202 - poliwinylopolipirolidyna; SZKODLIWOŚĆ: nieznana;
E-1404 - skrobia utleniona; SZKODLIWOŚĆ: podejrzany;
E-1410 - fosforan skrobiowy;
E-1412 - fosforan diskrobiowy;
E-1413 - fosforylowany fosforan diskrobiowy;
E-1414 - acetylowany fosforan dikrobiowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-1420 - skrobia acetylowana; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy; SZKODLIWOŚĆ: nieszkodliwy;
E-1440 - skrobia hydrokypropylowana;
E-1442 - hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy;
E-1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego;
E-1505 - trietylocytrynian;
E-1518 - triacetyna;

Na co wpływają niektóre e-dodatki?
- barwę produktu, np.  E-120, E-153, E-161b.
- przydatność do spożycia (konserwanty), np. E-280, E-281, E-283.
- zakwaszenie i kwasowatość (regulatory kwasowatości), np.  E-352, E-509, E-516, E-526, E-575, E-576, E-577, E-578.
- utlenianie (przeciwutleniacze), np.  E-270, E-322, E-325, E-326, E-327, E-385, E-472.
- zagęszczenie (środki zagęszczające i żelujące), np. E-441.
- emulgację (emulgatory), np. E-322, E-432 - E-436, E-442, E-470, E-471, E-472(a-f), E-473, E-474, E-475, E-476, E-477, E-479b, E-481, E-482, E-483, E-491-495, E-570.

 

Wreszcie gdzie spodziewać się danych substancji?

E-170 - Węglany wapnia występują w cukrze pudrze, koncentratach napojów w postaci sypkiej, pulpach i przecierach owocowych, sosach pomidorowych i warzywnych, wyrobach typu snacki i czipsy oraz w gumie do żucia.

E-260 - Kwas octowy  występuje w wędlinach.

E-262i - Octan sodu znajduje się w koncentratatach obiadowych, pieczywie pszennym, żytnim i mieszanym oraz pieczywie półcukierniczym, jak również w koncentratach dodatków do potraw i sosach sałatkowych.

E-261 - Octan potasu zawarty jest w kazeinianach.

E-263 - Octan wapnia występuje w pieczywie pszennym, żytnim i mieszanym.

E-300 - Kwas askorbinowy dodawany jest do świeżych makaronów, mleka w proszku, śmietanki w proszku oraz mrożonych owoców i warzyw.

E-301 - Askorbinian sodu oraz E-302 - Askorbinian wapnia znajdziemy w drobno rozdrobnionym paczkowanym surowym mięsie.

E-304 - Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego obecne są w mleku zagęszczonym i mleku w proszku, niezemulgowanych olejach i tłuszczach zwierzęcych i roślinnych z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, jak również w piwie i chlebie.

E-322 - Lecytyna dodawana jest do kremów wyrobów cukierniczych i piekarskich, wyrobów ciastkarskich, ciast, koncentratów deserów, zabielaczy do napojów, wędlin, aromatów naturalnych, napojów mlecznych, polew do deserów, past rybnych, śniadaniowych przetworów zbożowych, mleka zagęszczonego i w proszku, koncentratów obiadowych, masła, margaryny, sosów mięsnych, lodów1, twarogów, mąki i przetworów zbożowych, pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego, a także wyrobów kakaowych i czekoladowych.

E-325 - Mleczan sodu oraz E-326 -Mleczan potasu występuje w koncentratach deserów błyskawicznych oraz sosach pomidorowych.

E-327 - Mleczan wapnia wzbogaca skład dżemów i galaretek wyborowych oraz konserw owoców i warzyw.

E-330 - Kwas cytrynowy, E-331 - Cytrynian sodu, E-332 - Cytrynian potasu  i E-333 - Cytrynian wapnia  obecne są w wędlinach, suszach i koncentratach ziemniaczanych, kazeinianach, mleku, makaronach, napojach mlecznych, zabielaczach do napojów i pomidorach konserwowych, a także w nieprzetworzonych rybach, skorupiakach i mięczakach.

E-339 - Fosforan sodu występuje w napojach typu kawa, koncentratach obiadowych, mleku zagęszczonym, serach topionych, zabielaczach do napojów, półproduktach owocowych, śniadaniowych przetworach zbożowych oraz deserach mlecznych do ubijania.

E-340 - Fosforan potasu obecny jest w zabielaczach do napojów, deserach mlecznych i napojach typu kawa.

E-341 - Fosforan wapnia dodawany jest do zabielaczy do napojów oraz do zabielaczy do napojów przeznaczonych do maszyn - automatów.

E-353 - Kwas metawinowy występuje w winie gronowym.

E-401 -Alginian sodu obecny jest w napojach bezalkoholowych.

E-402 - Alginian potasu, E-403 - Alginian amonu, E-404 - Alginian wapnia oraz E-405 - Alginian propylenoglikolowy wzbogaca emulsje tłuszczowe, wyroby piekarskie i ciastkarskie, lody wodne, wyroby typu snacki i czipsy, sosy, piwo, gumę do żucia, preparaty owocowe i warzywne, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, likiery, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną oraz napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche.

E-406 - Agar to śmietana termizowana i UHT.

E-407 - Karagen obecny jest w deserach tłuszczowych w aerozolu, a także w mieszaninach masła i tłuszczów roślinnych.

E-410 - Mączka chleba świętojańskiego występuje w napojach bezalkoholowych i napojach owocowych.

E-412 - Guma guar obecna jest w napojach bezalkoholowych, stabilizowanych napojach owocowych z cząstkami owoców oraz mieszaninach masła i tłuszczów roślinnych.

E-414 - Guma arabska dodawana jest do napojów bezalkoholowych i owocowych.

E-415 - Guma ksantanowa również występuje w napojach bezalkoholowych i owocowych, a także w mieszaninach masła i tłuszczów roślinnych.

E-416 - Guma Karaya obecna jest do wyrobów typu snacki i czipsy, glazur i powłok drażetkarskich do orzechów, nadzieniach, polewach oraz deserach.

E-417 - Guma Tara i E-418 - Guma gellan wzbogaca napoje bezalkoholowe.

E-422 - Glicerol dodawany jest do karmelków, wyrobów kakaowych i czekoladowych.

E-432 - Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-20) występuje w produktach piekarskich delikatesowych i wyrobach ciastkarskich.

E-433 - Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-80) dodawany jest do emulsji tłuszczowych dla piekarstwa, zamienników mleka i śmietany, a także  lodów i ich
koncentratów1.

E-434 - Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu zawierają desery.

E-435 - (polysorbatE-40) Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-60)  możemy znaleźć w wyrobach cukierniczych oraz zemulgowanych sosach.

E-436 - Trójstearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-65)  zawarty jest w zupach, gumie do żucia, dodatkach uzupełniających dietę oraz produktach dietetycznych przeznaczonych do spożycia pod kontrolą medyczną.

E-440 - Pektyny wzbogacają nektary owocowe

E-442 - Fosfatydy amonu obecne są w kakao i wyrobach czekoladowych oraz cukierniczych.

E-444 - Octan izomaślanu sacharozy zawierają napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące.

E-445 - Estry glicerolu i żywic roślinnych obecne są w napojach bezalkoholowych.

E-450 - Difosforany znajdziesz w serach topionych, zabielaczach, napojach typu kawa, kiełbaskach i pastach rybnych, deserach mlecznych, wędzonkach wieprzowych, konserwach drobiowych, koncentratach obiadowych oraz koncentratach dodatków do potraw.

E-451 - Trifosforany zawarte są w serach topionych, kiełbaskach i pastach rybnych, wędzonkach wieprzowych, drobiowych i wołowych oraz konserwach drobiowych.

E-452 - Polifosforany obecna są w serach topionych, wędzonkach wieprzowych, drobiowych i wołowych, konserwach, zabielaczach do napojów oraz napojach typu kawa.

E-461 - Metyloceluloza  występuje w zalewach przeznaczonych do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej.

E-461 - Metyloceluloza oraz E-464 - Hydroksypropylome-tyloceluloza zawarta jest w mrożonych kulinarnych półproduktach ziemniaczanych, napojach bezalkoholowych, wyrobach ciastkarskich i ciastach, suszonych przetworach ziemniaczanych, panierkach, sosach, majonezach, lodach i deserach.

E-460 - Celuloza, E-463 - Hydroksypropylo-celuloza i E-465 - Etylometyloceluloza stosowana jest w napojach bezalkoholowych.

E-466 - Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) obecna jest w napojach bezalkoholowych.

E-470a - Sole sodowe, potasowe, wapniowe kwasów tłuszczowych dodawane są do drożdży piekarskich (przeznaczonych wyłącznie do użytku przemysłowego).

E-471 - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych wzbogacają susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane, lody i ich koncentraty1, wyroby ciastkarskie i ciasta, śmietankę i mleko w proszku, wyroby cukiernicze, desery, zabielacze, koncentraty obiadowe, sosy sałatkowe, chrupki kukurydziane, wyroby typu snacki i czipsy, koncentraty ciast, drożdże, kawę, sery topione, aromaty naturalne, napoje mleczne niefermentowane, polewy do deserów, pasty rybne, wędliny, konserwy mięsne i drobiowe, pieczywo, masło, wyroby kakaowe i czekoladowe, dżemy i galaretki, marmolady, pasteryzowaną śmietankę, ryż błyskawiczny, makarony, niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, a także mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane.

E-472a - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym, E-472b - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym oraz
E-472c - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym znajdziesz w deserach, lodach i ich koncentratach1, aromatach naturalnych, napojach mlecznych niefermentowanych, pastach rybnych, wędlinach, polewach do deserów, konserwach mięsnych i drobiowych, wyrobach ciastkarskich i ciastach, drożdżach piekarskich, likierach oraz pieczywie.

 E-472d - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych dodawane są do pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego oraz półcukierniczego.

E-472e - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym dodawane są do pieczywa, koncentratów ciast, sosów obiadowych, sosów pomidorowych i warzywnych, wyrobów ciastkarskich i ciasta, a także do zabielaczy do napojów.

E-472f - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych dodawane są do pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego oraz półcukierniczego.

E-473 - Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych znajdują się w naturalnej płynnej kawie w puszkach.

E-474 - Sacharoglicerydy znajdziesz w przetworach mięsnych, wyrobach piekarskich i ciastkarskich, wyrobach cukierniczych, zabielaczach, lodach i ich koncentratach1, deserach, sosach, zupach, bulionach i rosołach, napojach bezalkoholowych na bazie nasion anyżu, kokosowych i migdałowych, napojach spirytusowych z wyjątkiem wina i piwa, koncentratach w proszku do przygotowania gorących napojów, zamiennikach śmietanki, napojach na bazie mleka, jak również w dodatkach uzupełniające dietę.

E-475 - Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu obecny jest w wyrobach piekarskich i ciastkarskich, zemulgowanych likierach, produktach jajecznych, zabielaczach do napojów, gumie do żucia, emulsjach tłuszczowych, zamiennikach mleka i śmietany, wyrobach cukierniczych, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, a także deserach.

E-476 - Polirycynoleinian poliglicerolu zawarty jest w produktach do smarowania pieczywa o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu.

E-477 - Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego znajdziesz w produktach piekarskich, produktach zastępujących mleko i śmietanę, zabielaczach, lodach i ich koncentratach1, wyrobach cukierniczych, deserach oraz ubitych polewach.

E-479b - Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych obecny jest w emulsjach tłuszczowych przeznaczonych do smażenia.

E-481 - Stearyoilomleczan sodu występuje w produktach piekarskich delikatesowych oraz wyrobach ciastkarskich i ciastach.

E-482 - Stearyoilomleczan wapnia oraz E-491 - Monostearynian sorbitolu zawierają drożdże piekarskie, produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie.

E-492 - Tristearynian sorbitolu znajdziesz w polewach do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych).

E-500i - Węglan sodu występuje w deserach, wędlinach i mące pszennej.

E-509 - Chlorek wapnia występuje w dżemach, galaretkach i marmoladach, mleku zagęszczonym i w proszku oraz serach topionych.

E-516 - Siarczan wapnia obecny jest w koncentratach deserów w postaci sypkiej oraz nadzieniu do ciast i wyrobów ciastkarskich.

E-526 - Wodorotlenek wapnia dodawany jest do pomidorów konserwowych.

E-553b - Talk2 występuje w gumie do żucia.

E-578 - Glukonian wapnia dodawany jest do pomidorach konserwowych, przetworach owocowych i gumie do żucia.

E-579 - Glukonian żelazawy wzbogaca oliwki czarne w zalewie.

E-585 - Mleczan żelazawy występuje w pastach (paprykowej, anchois itp.).

E-901 - Wosk pszczeli i E-902 - Wosk Candelilla dodawany jest do cukierków "gumek", gumy do żucia, pasty karmelarskiej i cukierniczej, jak również preparatów do smarowania blach i form piekarskich.

E-903 - Wosk Carnauba występuje w cukierkach "gumkach", gumie do żucia oraz preparatach do smarowania blach i form piekarskich.

E-1518 - Trioctan glicerolu (triacetyna) dodawany jest do gumy do żucia.

 

1 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.
2 Włókna azbestu niewykrywalne metodą dyfrakcji promieniami X.

--
Część zdjęć w artykule została wykorzystana zgodnie z zasadą dozwolonego użytku.


Fair use is a copyright principle based on the belief that the public is entitled to freely use portions of copyrighted materials for purposes of commentary and criticism. For example, if you wish to criticize a novelist, you should have the freedom to quote a portion of the novelist's work without asking permission. Absent this freedom, copyright owners could stifle any negative comments about their work.

 

Copyright - super-sylwetka.pl - 2006 - 2010
Poprawiony: środa, 15 lutego 2012 18:40
 
Musisz zalogować się albo zarejestrować aby komentować.
Dyskusja...